30 de novembre del 2009
La festa dels morts
Amèrica Llatina viu amb passió el Día de los muertos. Una de les celebracions més conegudes és la que es fa a Mèxic els dies 1 i 2 de novembre.La festa de Tots Sants o el Dia dels Morts mexicà és una fusió entre els costums religiosos dels pobles indígenes i les celebracions catòliques importades pels espanyols. Actualment, la festa se centra en el retorn (temporal) de les ànimes a la terra. Per facilitar aquest viatge, els familiars col·loquen ofrenes, espelmes i pètals de flors per fer visible el camí que va de casa al cementiri. A més, preparen el menjar preferit del difunt i aixequen altars decorats amb objectes artesanats. Una feinada amb un objectiu molt concret: el mort ha de quedar content amb les atencions dels seus familiars per portar-los prosperitat. En cas contrari els pot castigar amb desgràcies de tota mena... Una festa que és tot color i animació i que ha estat declarada per la Unesco Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
"All Halos Ve" als EEUU : El terror fascina a tot el món i, en especial, els nord-americans. Per això la festa de l’All Halos Ve (o la “vigília del dia sagrat”), mot del que deriva Halogen, té un èxit rotund als EUA. Van ser els immigrants irlandesos qui van importar aquesta festa cap a Amèrica al segle XIX. Actualment centrada en jos infantils i bromes, els seus orígens provenen del Samhain celta, quan els morts tornaven a les seves antigues cases a la recerca d'un cos per habitar. Per defensar-se, els vius no encenien cap llum i imitaven la vestimenta dels difunts per confondre’s amb ells. Tot un drama, digne del millor Cristopher Lee.
Tots Sants a la catalana, una festa pel paladar: Les castanyes i els panellets són els protagonistes de la festa a casa nostra. La tradició explica que els campaners van “posar de moda” el costum de menjar castanyes la nit de Tots Sants. S’havien d’alimentar bé, ja que tenien la missió de fer sonar les campanes tota la nit perquè ningú s’oblidés de resar als difunts. Els panellets es poden considerar la versió moderna dels antics àpats i rituals funeraris en homenatge a un ésser estimat.
Xina: el festival Ching Ming És el dia clar (ching) i brillant (ming) que els xinesos dediquen als seus morts. La celebració coincideix amb l’inici de la primavera i els xinesos acudeixen als cementiris per netejar les tombes i fer diferents ofrenes. La gastronomia hi juga un paper destacat ja que al difunt se li ofereix carn, vi, fruita i pastissos. Un altre element important és el salze, l’arbre considerat “enemic de la foscor”. Durant el Ching Ming, els xinesos pengen les seves fulles a les portes per evitar l’entrada de mals esperits.mascarades per honorar els avantpassats
La religió dels Yoruba, present a països africans com Benín i Nigèria, recorda els avantpassats en mascarades que representen el retorn dels esperits a la comunitat: són les Egungun. Els ballarins vesteixen de forma espectacular i són posseïts per l’”esperit col·lectiu” dels avantpassats, que tenen la missió de netejar espiritualment la comunitat. El ritual acaba amb el repartiment d’advertències i benediccions.
29 de novembre del 2009
Menjar en família ajuda que els nens mengin més fruites i verdures i rendeixin més a l'escola
A més, la meitat de les paraules que aprenen els nens les escolten a la taula, de manera que de cada dues mil noves paraules que agreguen al seu vocabulari, mil les escolten per primera vegada compartint la taula.
L'estudi, fet en més de 15 països, assenyala que les parelles que mengen més vegades juntes continuen més anys unides. El catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona (UB) Jesús Contreras ha afirmat que a Espanya menjar és un ritual social i implica necessàriament menjar en companyia.
La responsable de nutrició d'Unilever Espanya, Raquel Bernacer, ha assegurat que compartir taula regularment "aporta beneficis en termes de benestar físic, social, emocional i nutricional, així com també al desenvolupament i socialització de nens i adults".
A Espanya, vuit de cada deu entrevistats considera menjar en família com un bé que cal protegir i més del 75% creuen que influeixen positivament en el benestar personal, tot i que el ritme de vida actual ho fa difícil.
Catalunya és la comunitat espanyola on més nens mengen al col·legi (33,9%), seguida del País Basc (33,2%), Madrid (21,9%) i València (19,3%). En canvi, a Andalusia el 77,6% dels nens mengen a casa amb la família.
El cap de setmana augmenta el percentatge d'espanyols que mengen en família i diumenge és el dia en el qual més es fa, ja que un 70,6% dels espanyols menja l'últim dia de la setmana amb tota la família i gairebé un 20% amb algun dels seus membres. Espanya també presta especial atenció al menjar tradicional, i una mitjana de 8,5 receptes que s'elaboren són casolanes --sent la paella el plat per excel·lència per compartir en aquest context-- i només 1,5 de cada 10 menjars són plats preparats.
La majoria dels espanyols coincideix que els nens que mengen amb la família són més propensos a tenir millor hàbits d'alimentació, parlen més sobre els seus problemes, són més sans i feliços i tenen millors maneres.
L'estudi conclou que menjar en família és un bé preat per als espanyols que cal conservar pels seus efectes positius i perquè crea llaços més forts entre els seus membres.
25 de novembre del 2009
20è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants
PRINCIPIS
Principi 1: L'infant ha de gaudir de tots els drets enunciats en aquesta Declaració. Aquests drets han de ser reconeguts a tots els infants sense excepció de cap mena o discriminació per motius de raça, de color, de sexe, de llengua, de religió, d'opinió política o d'altra índole, d'origen nacional o social, posició econòmica, de naixement o de qualsevol altra condició, ja sigui de l'infant mateix o de la seva família.
Principi 2: L'infant ha de gaudir d'una protecció especial i disposarà d'oportunitats i serveis establerts per la llei, i d'altres mitjans, a fi que pugui desenvolupar-se físicament, mentalment, espiritualment i social, d'una manera sana i normal, en condicions de llibertat i dignitat. En promulgar lleis amb aquesta finalitat, la consideració fonamental a què caldrà atenir-se serà l'interès superior de l'infant.
Principi 3: L'infant té dret, des del seu naixement, a un nom i una nacionalitat.
Principi 4: L'infant ha de gaudir dels beneficis de la seguretat social. Ha de tenir dret a créixer i a desenvolupar-se amb salut; i amb aquest fi caldrà proporcionar-li, així mateix com a la mare, cura i protecció especials, incloent-hi l'atenció prenatal i postnatal adequades. L'infant té dret a disposar d'alimentació, habitatge, recreació i serveis mèdics adequats.
Principi 5: L'infant que pateixi impediments físics, mentals o socials, ha de rebre el tractament, l'educació i les atencions necessàries que requereixi la seva particular situació.
Principi 6: L'infant, per al desenvolupament ple i harmoniós de la seva personalitat, necessita amor i comprensió. Sempre que sigui possible, haurà de créixer a l'empara i sota la responsabilitat dels seus pare i mare i, en qualsevol cas, en un ambient d'afecte i de seguretat moral i material; llevat de circumstàncies excepcionals, l'infant de tendra edat no serà separat de la seva mare. La societat i les autoritats públiques tenen el deure de dedicar una cura especial envers els infants sense família o que estiguin mancats de mitjans de subsistència. Per al manteniment dels fills de famílies nombroses, convé concedir subsidis estatals o d'altra mena.
Principi 7: L'infant té dret a rebre educació, que serà gratuïta i obligatòria almenys en la seva etapa elemental. Se li donarà una educació que afavoreixi la seva cultura general i li permeti, en condicions d'igualtat d'oportunitats, desenvolupar les seves aptituds i el seu judici individual, el seu sentit de la responsabilitat moral i social, i esdevenir un membre útil de la societat. L'interès superior de l'infant serà el principi que guiarà aquelles persones que tenen la responsabilitat de la seva educació i orientació; aquesta responsabilitat pertoca en primer lloc al pare i a la mare. L'infant gaudirà plenament de jocs i de l'esbarjos, els quals hauran d'estar orientats vers les finalitats perseguides per l'educació; la societat i les autoritats públiques s'esforçaran a promoure la satisfacció d'aquest dret.
Principi 8: L'infant ha de figurar entre els primers de rebre, en tota circumstància, protecció i socors.
Principi 9: L'infant ha de ser protegit contra totes les formes de negligència, crueltat i explotació. No serà objecte de cap mena de tràfic. No s'haurà de consentir que l'infant treballi abans d'una edat mínima adequada; en cap cas no se l'ocuparà ni se li permetrà que s'ocupi en qualsevol tasca o feina que perjudiqui la seva salut, o que interfereixi en el seu desenvolupament físic, mental o moral.
Principi 10: L'infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena. Ha de ser educat en esperit de comprensió, tolerància, amistat entre els pobles, pau i fraternitat universal, i amb plena consciència que ha de consagrar les seves aptituds i energies al servei dels seus semblants.
23 de novembre del 2009
Saber escoltar...
Els programes que he fet servir han sigut l’Audacity i el Movie Maker.
Passos realitzats:
- Obrir l’audacity i gravar el text escollit.
- Afegir música: projecto -> importar audio. He reduir el volum per tal que no “solapés” el text.
- Guardar l’audio. Fitxer –> Exportar com a wav.
- Buscar imatges relacionades amb el tema.
- Obrir el movie maker. Importar imágenes (introdueix totes les imatges buscades), importar àudio.
- “ Arrestrar” cada imatge i l’àudio.
- Un cop “arrestrades” totes les imatges li donarem efectes: colecciones -> transiciones de vídeo -> escollir quina volem posar -> “arrestrar fins la imatge”.
- Guardem el movie maker i després anem a archivo -> guardar archivo de película.
- El guardem amb la opció que més ens desitjem i llestos, ja tenim la gravació!!!.
14 de novembre del 2009
Els premis nacionals d'Educació reconeixen la tasca de la Blanquerna i d'un dels seus fundadors
Power Point
El Power Point és un programa de Microsoft que permet fer presentacions. Aquestes presentacions serveixen per comunicar idees i projectes a un directori, una classe, ... El seu sistema és bastant senzill: es creen diapositives que contenen diferent informació en format text, dibuixos, gràfics o vídeos. Els arxius que contenen presentacions Power Point els reconeixerem per la seva extensió .ppt
La influència del Power Point al món ha sigut enorme, i no ha estat exempta de crítiques. Alguns exemples són els que opinen que el seu ús és per presentacions que posen massa èmfasi en la forma, deixant una mica de costat el contingut de la presentació, o també alguns opinen que se li dóna massa importància al presentador, en contrast amb el missatge.
A continuació explicaré alguns avantatges i inconvenients que hem de tenir en compte:
Els avantatges: L’alumne sempre té en pantalla una guia del que s’està dient, dels termes claus o de l’esquema. Permet incorporar imatges il·lustratives. Permet crear esquemes de manera que es fa més fàcil de llegir la matèria, podem inserir tota mena d’elements multimedials com ara: imatge, so, vídeo, animacions. L’alumne té més facilitat per aprendre apunts. Permet utilitzar una variada gamma de colors i formes que clarifiquin el significat dels continguts.
- Presentacions que treballen en espais i moments que van més enllà de la situació de classe formal. Hi ha un abans i un després tant per part de l’alumne com del professor.
- Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor/alumne o alumne/alumne.
- Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element més que ens facilita l’expressió a classe i sobretot el treball referent a actituds, normes i valors o el treball més encaminat a les emocions.
- Presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador.
- Presentacions que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu.
- Presentacions que propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.
- La no limitació de l’ús del programa Power Point a les presentacions i pensar que es tracta d’una bona feina amb moltes més possibilitats que les de crear i visualitzar diapositives.
- El Power Point dóna suport i potencia les metodologies que conscientment vulguem emprar a classe. No ens les delimita ni les contraseny.
10 de novembre del 2009
Llegenda del campanar de Vilafranca
Un espavilat sastre, anomenat Jaumet, trobà la solució. Lligà una cinta a daltdel campanar, amb moltes penes i trifulgues i deixà que l'altra part toqués aterra.
L'endemà l'alarma havia augmentat: amb la humitat de la nit la cinta haviaencongit un pam! Si no arriba a ser per un ban de l'Ajuntament demanantserenitat als veïns, Vilafranca s'hauria quedat buida.
El campanar de Vilafranca es féu famós per tot el país, tant aviat creixia coms'encongia.
7 de novembre del 2009
Panellets a una classe de P3
Retrat
La persona que descric, és l’Eli Puig.
Fem panellets amb les tres bessones!
La contaminació acústica
Això causa efectes fisiològics i psicològics nocius a les persones pel que se li denomina contaminació.
En aquest vídeo es pot veure clarament la diferència entre l'equilibri acústic que posseeix la naturalesa i el desordre sobre els sorolls que posseeix la ciutat.
Educació donarà beques a alumnes que acabin la ESO amb més d'un 8
Com fer una bona presentació oral?
Ernest Maragall veu coherent allargar l'ensenyament fins als 18 anys
Maragall ha explicat que l'objectiu de la LEC i de la proposta del Ministeri ésel mateix i persegueix retenir en els processos de formació els joves durantmés temps.
Universalitzar l'educació
El conseller ha afegit que "estem plenament disposats a participaramb la resta de comunitats" en aquesta reflexió amb l'objectiu de"protegir i garantir el compliment de la LEC i el règim competencial del'Estatut".
Ernest Maragall ha remarcat que aquesta legislació educativa "introdueixels conceptes per fer possible la gratuïtat de l'educaciópostobligatòria", cosa que, segons el conseller, és la primera condicióper arribar a la universalització real de l'educació.
Perseguint el mateix objectiu
En la seva opinió, l'objectiu de la LEC i de la proposta del Ministerid'Educació és el mateix: "Compensar el que ara com ara és un dèficit de lanostra educació" i "aconseguir retenir els joves en els processos deformació durant més temps".
El conseller d'Educació s'ha desplaçat aquest matí a Granollers (VallèsOriental) on, acompanyat de l'alcalde, Josep Mayoral, ha inaugurat la guarderiaLledoner i un centre de recursos educatius per a deficients auditius al centrede la ciutat.
Joan Amades
L'any 2009 s'escau el cinquantenari de la mort de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), el folklorista mes prolífic, tant per materials recercats, continguts i obra escrita que ha tingut mai el nostre país.
1 de novembre del 2009
GIMP
Per motificar la grandària de la foto, l'escalem. Per fer-ho cliquem imatge -> esc
alar imatge -> amplada de 360 (l'alçada es configura sola a l'hora d'escalar) -> un cop finalitzat guardem la imatge (nom de la imatge.jpg).
Segona activitat: Aplicar efectes.
Modifiquem la grandària de la foto tal i co m hem fet abans. Després li afegim els efectes. He seguit els següents passos: Filtres -> artístic -> còmic.
Aquest és el resultat!